Tutorial : Simple Text Di Atas Post

لسّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Hai hai hai, Najla tulis entry lagi!

Haii. Najla nak buat tuto yg direquest oleh Nur Aina Fatini . Okeyy. We are same age. Sama2 nak ambil upsr tahun hadapan :0 Aina request macam mana nak buat text yg macam kat bawah ni :

PERHATIAN,Sila click SEMUA image untuk lihat lebih jelas

Ok. Aina request tutorial yg macam itulahhh :) YANG ada ayat salam sebelum org baca entry.

Now terus pada motif.

1. Login blog korang --> Setting



2. Dan kat tepi sebelah kiri, korang cari perkataan Post and comments. Contoh macam kat bawah ni. Lepastu, korang nampak tak kat situ ada perkataan Post Template ? Haa, now kat situlah tempat yang korang boleh tulis untuk salam perkenalan sebelum mereka membaca entry.     


3. Contoh di bawah, Najla tulis macamni. Bila dah puas hati dengan ayat korang, boleh terus klik Save setting

 4. Ok. Bila dah save, kita nak check pula jadi ke tak menjadi? Dengan cara, click new post (yang icon pensel) kat atas. Dan taraaa! Akan ada ayat yang korang buat tadi kann? :)


5. Ehh, jap jap. Tak cantiklah kalau just warna hitam dan tak ada apa2 yang menarik perhatian. :/ Jadi, macam mana nak cantikkan? (Contoh gambar di bawah najla cantikkan sedikit)



6.  Ok! Jom kita makeup sikit ayat tu jadi lebih menarik perhatian! Jadi caranya adalah pergi ke new post yang korang dah check tadi ataupun buka yang baru. Lepastu korang highlightkan ayat tu. Dan, kita makeup ayat tu dengan menggunakan fungsi-fungsi post yang disediakan. Korang nampak kan ada fungsi2 nya seperti BOLDkan ayat, UNDERLINEkan ayat, SENGETkan ayat dan macam2 lagi. Macam dekat paint.

korang boleh tengok gambar di bawah ni yang najla dh sediakan untuk korang mudah faham. Klik image untuk lebih jelas. :)

BOLD , ITALIC , TEXT COLOUR , UNDERLINE , TEXT BG COLOUR , SIZE TEXT , FONT TEXT

BOLEH PAKAI FUNGSI BLOCKQUOTE JUGA UNTUK LEBIH CUN!
BOLEH PAKAI FUNGSI BLOCKQUOTE JUGA UNTUK LEBIH CUN!
BOLEH PAKAI FUNGSI BLOCKQUOTE JUGA UNTUK LEBIH CUN!
BOLEH PAKAI FUNGSI BLOCKQUOTE JUGA UNTUK LEBIH CUN!

7. Dan bila dah puas makeup ayat tu sendiri, CUBA tekan button preview kat atas. Dannnnn cepat2 bagitahu najla cantik tak korang makeup? wahhh, kalau cantik ni bolehlah korang jadi mak andam akak najla bila nasi minyak datang :p haha. just kidding :p
Taraa! dah cantik kan? 

PERINGATAN KERAS*macam batu*  : Yang korang makeup cantik2 itu bukan hanya buat sekali dalam seumur hidup okey. Tetapi bila setiap korang nak update entry je kena makeupkan balik. Itu kalau nak cantikkan ayat itu lahh. Kalau tak nak makeup lagi bagus. Nanti jimat sebab stock makeup belum habisss :p haha. 

kalau nak macam najla punya, just copy and paste it into post template yg najla ajarkan tadi ;)

لسّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Salam sejahtera

Copy ayat ini kalau nak. Nak tukar ayat pun boleh. 

Ok. sekian sahaja untuk tutorial hari ini. Wassalam :) 


Comments

Post a Comment

لسّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sila komen dengan baik kerana Allah sayang orang yang baik :)